Danssneakers

Danssneakers gebruik ik in de hiphoplessen en heb ze pas een paar jaar geleden ‘ontdekt’. Ze zijn natuurlijk wel al langer op de markt, ik denk al zeker zo’n twintig jaar. Papillon was in Nederland de eerste die zwarte danssneakers van leer introduceerde. De eerste modellen waren nog niet helemaal uitontwikkeld, want ze scheurden snel aan de zijkant van de dansschoenen. Dit kwam vanwege de hoge druk op de schoenen, bijvoorbeeld wanneer je op de top van de tenen ging staan, zoals je bij spitzendansen dat ook doet. Ik heb vaak met mijn (nog vrij nieuwe) danssneakers bij de schoenmaker gestaan om te vragen of hij ze kon repareren.
Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer. Leren danssneakers zijn kwalitatief veel beter geworden. Je hebt verschillende merken. Zo zijn ze er van het merk Capezio, Sansha en Dancer Dancewear. De modellen lijken enorm op elkaar; de robuuste vorm met hoge enkelbescherming, geruwd zooloppervlak en een afgetopte teen om en pointe te kunnen staan.

Het volgende model is het meest populair:

Leren danssneakers
Danssneakers in zwart van leer

Naast dit populaire model zijn er meer dansschoenen bijgekomen. Zo kun je dit model danssneaker ook in canvas krijgen, wel zo diervriendelijk. Of in een laag model. Ook zijn ze er in verschillende kleuren, denk aan wit, roze en gecombineerde kleuren.
Waarom zou je geen gewone jazzschoenen gebruiken voor hiphop? Ten eerste, omdat het stukken stoerder staat. Je draagt vaak in de hiphop of streetdance les een joggingbroek, die bijvoorbeeld baggy gedragen wordt. Dan staan gewone jazzschoentjes gewoon wat gaar. De normale jazzschoenen staan mooi als je een strakke danspanty draagt, of een strakke jazzbroek. De bewegingen en sprongen die je tijdens een urbanles maakt vragen ook meer van je voeten en knieen. De klappen moeten goed opgevangen worden door het schoeisel dat je draagt, anders kun je later te kampen krijgen met lelijke blessures. Het enkelgedeelte van de sneakers is vaak verstevigd, wat ook weer meer bescherming biedt.

Een leuk accessoire dat ik heb ontdekt is een bepaald inlegzooltje wat je benen langer maakt. Ze heten Solehealer Wedges. Nu heb ik dat niet echt nodig natuurlijk met mijn lengte, maar ik zeg altijd, langer is beter 🙂
Als je klein bent is het een handig hulpmiddel om net een beetje meer zelfvertrouwen te krijgen omdat je 5 cm langer wordt hierdoor. Het werkt simpel; leg ze in het hielgedeelte binnen in je schoen. Als het te hoog is, kun je eventueel nog de helft eraf halen en ben je 3 cm groter.

Een vriend van mij, een man die nogal klein is en graag groter wil zijn, heeft ze ook eens besteld. Het is gemakkelijk in bijna elke schoen te dagen.

groter worden
Groter worden door een inlegzool

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.