Nationaal Ballet

Het Nationale Ballet, de trots van balletminnend Nederland, brengt de Rudi van Dantzig versie van het het beroemde sprookje Het Zwanenmeer. Dit ballet is al meer dan honderd jaar een bestseller en iedereen zou het stuk eenmaal in zijn leven gezien moeten hebben.
Er wordt een kleine interpretatietwist gegeven aan de inhoud van het verhaal. De choreograaf Van Dantzig heeft vooraf het stuk te hebben gechoreografeerd, de brieven en dagboeken van Tsjaikovski doorgenomen om zich totaal te kunnen inleven over de emotionele beleving van de componist. Pyotr Ilyich Tchaikovsky was een Russische componist die leefde van 1840 tot 1893 en is ook bekend van de andere grote balletten De Schone Slaapster en De Notenkraker.

Het verhaal van Het Zwanenmeer ging in eerste instantie om de goedaardige tovenaar Roodbaart (Rothbart) en was de grootvader van Odette. Deze tovenaar hield haar verborgen voor de boze stiefmoeder en geeft haar een magisch kroontje. Hiermee kan ze veranderen in een prachtige zwaan en kan ze ongemerkt haar schuilplaats verlaten. Er was dus geen sprak van een vloek, maar meer van een vermomming. De rol van Siegfried was als volgt: aan Odette beloofde hij eeuwig trouw, maar eenmaal op het bal was hij andere vrouwen het hof aan het maken. Odette was hierdoor natuurlijk boos en zij weigerde hem te geven. Uit boosheid pakte hij haar kroontje af, waardoor de betovering verbrak. De boze stiefmoeder riep een storm op waardoor zowel Siegfried als Odette omkwamen.

Nou, dit verhaal was niet zo’n succes.

Dus het verhaal werd herschreven en de karakters werden omgebouwd. Siegfried werd een aardigere jongen en Roodbaard werd de boosdoener. De zielige ontknoping waarbij de geliefden Odette en Siegfried omkwamen in de storm was vaak wel bewaard gebleven. Of ze kwamen op een andere manier om, zolang maar duidelijk werd dat dit om een onmogelijke liefde ging.
Jaren later werd een aanvulling gegeven dat Sigfried en Odette samen naar de hemel gingen, om het toch iets minder erg te maken. Bezoekers wilden met een minder triest gevoel naar huis gaan.

Om deze wens meer in vervulling te laten gaan werd in weer nieuwere versie ervoor gekozen dat Siegfried aan Odette opnieuw de liefde verklaart en de tovenaar verslaat.

Dat is wat mensen eigenlijk willen: geloven in een sprookje. Misschien niet het echte leven, maar ja.. daarom kijken we ook met zoveel vreugde naar wat we eigenlijk zouden willen.

Het Nationale Ballet geeft binnenkort een daverende voorstelling. Mis hem niet!

ballet
Zwanenmeer: Sigfried en Odette

Sponsor: Leef langer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.