De geschiedenis van de tutu

De tutu is een heel erg bekend onderdeel van het ballet. Hij is verkrijgbaar in verschillende lagen, stoffen en kleuren. Niet veel mensen weten iets over zijn geschiedenis terwijl hij een groot onderdeel is in de balletwereld. Het originele idee van een tutu is natuurlijk om ballerina’s stralender en schitterender uit te laten zien. Maar welke soorten tutu’s zijn er nou eigenlijk?

Klassieke Tutu

De klassieke tutu komt uit Frankrijk, uit de 16e eeuw. De kostuums die toendertijd van dansers en danseressen werden gedragen waren vooral groot,  erg zwaar en hadden nauwelijks bewegingsvrijheid. Marie Camargo bracht toen de boven-de-enkel rok uit. Dit werd in de 16e eeuw als schandalig beschouwd. Zij deed dit voornamelijk om te pronken met het ingewikkelde voetenwerk. Toen de danseressen begonnen   pirouettes aan hun dans toe te voegen werd uit voorzorg een slipje aan de kostuums toegevoegd. Op deze site is ook veel te vinden over tutu’s: https://nl.pinterest.com/jhnijman/tutu-ballet/

Tutu Italienne

In de 19e eeuw, veranderde er weer enorm veel op kostuum gebied. De Italianen  brachten de zachtere, 16 lagen, net onder de knie rok uit. Dit bijzondere ontwerp, genoemd tutu Italienne, verscheen in Het Zwanenmeer en Doornroosje.

Romantische Tutu

Iedereen kent de term romantische tutu. De eerste tutu in deze stijl verscheen tijdens de romantische periode in de ballet geschiedenis. Er zijn twee typen romantische tutu’s: de eerste heeft een rok vanaf de taille en de tweede een gedaalde taille, de rok vanaf de heup, dit wordt romantische tutu met basque, genoemd. De eerste romantische tutu verscheen op Marie Taglioni rond het jaar 1800. Ze was ook de eerste danser die  en pointe,” danste ofwel op haar tenen in ballet schoenen.

Klassieke design

De moderne klassieke tutu is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Een daarvan is het korte stijve ‘pancake’ ontwerp dat uitsteekt vanuit de heupen van de danser, de benen zijn niet bedekt. De tweede is de lossere poederdons stijl die geen hoepel heeft, deze heeft een kortere rok en zachtere uitstraling dan de pancake stijl. De klassieke tutu stijlen garanderen dat de toeschouwer de danser beter kan bekijken en zo een betere indruk krijgt van diens danstalent. Pancake tutu’s kun je hier kopen https://www.etsy.com/market/pancake_tutu.

Structuur

Een pancake stijl tutu gebruikt ongeveer 11 meter stof. Het lijfje van een tutu kan van verschillende materialen worden gemaakt. Het hecht aan de rok op ofwel de taille of heup, afhankelijk van de stijl. De rok bepaalt de vorm van een tutu, en omschrijft zijn stijl: romantisch, klassiek of bel.

Moderne variaties

Tutu’s blijven veranderen. Een innovatieve tutu, voor de Australiësiche Ballet productie “Divergentie,” werd gevormd uit airco filter mesh. Het maakt gebruik van een lijfje gemaakt van vacuüm gevormd polyurethaanschuim — zoals de kleren van een duiker.

Ik ben meerdere soorten tutu’s op deze site tegengekomen: https://balletkledingwinkel.com/index.php?main_page=advanced_search_result&search_in_description=1&keyword=tutu

Hier waren ook tutu balletpakjes verkrijgbaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.