Sport shirt en dans T-shirt

Wat is een T-shirt nou eigenlijk? Het kan in de balletles een onderdeel zijn van je warm-up kleren of bij andere soorten sport een belangrijke rol spelen. In dit artikel wil ik het even hebben over het T-shirt in het algemeen.

Een T-shirt noem je een kledingstuk voor het bovenlichaam met vaak korte mouwtjes en hals. De hals kan een ronde of V-hals zijn. Een T-shirt is een kledingstuk dat vaak geen sluiting heeft. Het dient over je hoofd aan- en uitgedaan te worden. Er zijn wel enkele shirts met een rits in de nek. Dit, omdat deze vaak een zogeheten ‘turtleneck’ hals heeft. Dit is een hogere hals en hierdoor is het dan lastig om over het hoofd aan en uit te trekken.

Waar komt de naam T-shirt eigenlijk vandaan? De naam komt door de vorm van het kledingstuk. Dit is namelijk door de mouwen als je het uitrekt een letter ‘T’. Een kledingstuk als het T-shirt wordt door jong en oud gedragen. Mannen en vrouwen dragen vandaag de dag in gelijke maten een T-shirt. Vroeger werd het T-shirt vooral onder andere kleding gedragen. Het werd bijvoorbeeld onder een hemd of onder een trui aangedaan. Vandaag is dit nog steeds wel zo, echter is het vandaag de dag ook heel normaal om een T-shirt als enige kledingstuk te dragen. Mannen en vrouwen dragen ook wel een mouwloos hemd, genoemd singlet onder een T-shirt.

Meestal is een T-shirt lang genoeg tot de heup. In de jaren 90 in de 20e eeuw waren er ook verkorte T-shirts voor dames (de zogeheten naveltruitjes) modern geworden. Hier was ook de buik te zien. Vandaag zie je deze truitjes ook nog wel. Mouwtjes van een T-shirt waren toen ook vrij kort. Vandaag de dag zie je ook T-shirts met lange mouwen. Sommige mouwen gaan helemaal tot de pols, andere stoppen onder de elleboog. De shirts met mouwen tot de polsen worden longsleeves genoemd en vaak niet T-shirts.

Je kunt aan een T-shirt vandaag de dag nog zien dat deze bedoeld was als onderkleding. Hij is namelijk vaker aan de romp rondgebreid. Dit wil zeggen dat er onder de oksels vaak geen zijnaad is. Een andere soort T-shirt is een Poloshirt. Dit is een T-shirt dat vaak van dikkere stof gemaakt is. Ook heeft dit shirt een staande kraag. In de sport worden vandaag de dag veel T-shirts bedrukt met onder andere reclame of de naam van de club. Sport shirts blijven een belangrijk kledingstuk in de sport.

Veel van deze informatie heb ik gevonden op: https://en.wikipedia.org/wiki/T-shirt en hier https://www.merriam-webster.com/dictionary/T-shirt

Leave a Reply

Your email address will not be published.