Balletpakje

Balletpakje zwart, roze of wit. Waar gaat je voorkeur naar uit? In Nederland zijn dit de basiskleuren voor balletkleding.
In het verleden heb ik model gestaan voor De Balletkledingwinkel en weet daarom dat ze een professionele dansachtergrond hebben. Ze weten over alle balletproducten erg veel te vertellen en hebben een mooi assortiment aan dansartikelen. Balletpakjes vormen de core business en je zult ze dus in vele variaties daar ook vinden.

Af en toe houden ze een fotoshoot om de aangeboden balletpakjes te kunnen laten zien op hun website. Mocht je interesse hebben in de fotoshoot, stuur ze dan een mailtje, want ze zijn elk jaar weer op zoek naar nieuwe frisse modellen. Ze zoeken zowel kinderen als volwassenen met een vrolijke uitstraling. Vooral kleine balletmeisjes zullen het erg leuk vinden!

Een balletpakje is bijna niet aan mode onderhevig. De laatste 50 jaar zijn de modellen van balletpakken redelijk hetzelfde gebleven. Laat ik enkele verschillen uitlichten.
Balletpakjes hadden vroeger een lage beenuitsnijding, het lichaam moest toen liefst zoveel mogelijk bedekt blijven. Denk maar eens aan de zwempakken die toen ook laag waren uitgesneden. Het model van een balletpak zat wel al strak om het lichaam heen. Pas vanaf de jaren 80 a 90, werden de opsnijdingen erg hoog. Optisch werd het been toen verlengd en persoonlijk vond ik dat heel mooi staan. Een tijdje is de “hoge opsnijdingsbeweging” doorgeslagen en had iemand bedacht het hele bilgedeelte maar weg te halen. Zo was het string(ballet)pakje geboren. Massaal hesen modegevoelige vrouwen zichzelf in een stringpakje en werkten zich in het zweet bij een good old callanetics of aerobics les. Deze model bleef pakweg maximaal 1 jaar echt ‘in’. Waarschijnlijk begon iemand in de dansles zich te ergeren aan de hangbillen van de vrouw die voor haar stond. In een flatback-pulse heb je gewoon wat behoefte aan meer bedekking.

Balletpakjes die je de laatste tien jaar ziet hebben ook een kleine verandering ondergaan. Je ziet iets meer kant en mesh terug in de volwassen balletpakjes. Kinderballetpakjes vind je ook in gedeeltelijk mesh, maar omdat het een tikkeltje sexy is, zie je dat bij kindermodellen minder vaak.

Balletpakken in basismodel zijn veruit de meest populaire modellen. Wij, Nederlanders, hebben minder behoefte om boven het maaiveld uit te steken. Normale balletpakjes met brede bandjes (hemdmodel) en ronde hals, al dan niet met rimpeltje aan de voorkant, zie je het meeste terug in de klassieke balletles.

Een echte klassiek model is het spaghettiband balletpakje. Dit geeft de meest ranke halslijn en dat is uiteindelijk toch wat je wilt bereiken: elegantie.