Danslegging kind en volwassene

Een danslegging in het zwart is wellicht het meest gedragen basisartikel in de dans. Er wordt dag in, dag uit geoefend in de danszaal en dan is het fijn dat je niet alleen altijd maar jezelf in een balletpanty hoeft te hijsen. Zo’n danslegging dragen begint al vroeg, als je een kind bent. Zo had ik op de balletacademie naast de reguliere lessen vrije dansexpressie. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn ze erg streng op een officiele balletacademie met kledingvoorschriften, maar bij vrije expressie mocht je alles zijn wat je wilde en mocht je (bijna) alles aan wat je wilde.
De meeste kinderen droegen daarom een lekker zittende legging voor ballet en dans. Hierin had je het tenminste ook niet koud, want een grote danszaal wil nogal eens erg fris aanvoelen.
Je mocht (gelukkig) je onderbroekje aanhouden onder de balletlegging. Onder een balletpanty mocht dat namelijk nooit! Want kinderondergoed komt onder een balletpakje uit piepen en dat is niet mooi. Bij een dansbroek als de legging had je daar geen last van. Wel was het erg belangrijk dat je strakke kleding droeg tijdens de les, omdat nog steeds er belang aan werd gehecht dat de dansdocent het lichaam goed kon zien.

Inmiddels ben ik volwassen en draag ik tijdens rehearsels ook vaak een danslegging. De dames van mijn vroegere klas vonden dat ook de beste optie. De meeste dansleggings zijn van katoen/lycra, de stof waar ook balletpakken van gemaakt worden. Ik heb ze in verschillende kwaliteiten, bijvoorbeeld van de H&M in de sportuitvoering, van Papillon in katoen en van Dancer Dancewear in Tactel.
Van de H&M is de minst goede optie omdat de legging krimpgevoelig is en na een paar wasjes uit model raakt. Ik heb lange benen dus je snapt dat een hoogwater legging niet geweldig is. De Tactel legging die ik gekocht heb bij de Balletkledingwinkel is de beste keus. Het is een soort supplexachtige stof, goed diep zwart, en erg rekbaar. De brede band die op de taille is gemaakt is niet van elastiek dat je middel afknelt, maar van katoen wat als een soort antislip werkt.

Dus als je van dansen houdt en geen panty aan wilt, is de danslegging een prettig kledingstuk dat je in de kast wilt hebben. Tip: koop er minstens 2. Je gaat er geen spijt van krijgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.